Stadstuin

Een stadstuin is simpelweg een tuin in de stad. Vaak is de tuin in de stad wat compacter dan buiten de stad door de beperkte ruimte die er is. Er zijn allerlei vormen van stadstuinen, zo heb je bijvoorbeeld openbare stadstuinen, stadstuinen voor een aantal bewoners of stadstuinen die mensen kunnen huren om bijvoorbeeld groenten of fruit te verbouwen. Die laatste stadstuin is ideaal voor mensen met groene vingers die geen tuin bezitten bij hun woning. Soms is een stadstuin ook een ontmoetingsplaats voor omliggende bewoners die even voor een wandel en een praatje langskomen. Het krijgt hierdoor vaak ook een sociale betekenis.

Openbare en niet-openbare stadstuinen

Openbare stadstuinen zijn tuinen die voor iedereen toegankelijk zijn. Ze zijn wat anders dan parken. Parken zijn echt helemaal aangelegd en hier kan je vaak doorheen fietsen of lopen. Een openbare stadstuin is een wat compacter stukje grond, vaak aangelegd in wat rechtere lijnen. Je ziet openbare stadstuinen niet heel vaak, aangezien het nogal veel onderhoud verricht als iedereen zomaar erdoorheen kan lopen. Vaak zie je ook dat er continue bosjes, haagjes en bomen worden gesnoeid om de stadstuin optimaal te houden.

Niet-openbare stadstuinen zijn bijvoorbeeld dan toegankelijk voor een aantal bewoners die in de omgeving wonen. Het betekent dat de tuin niet voor iedereen toegankelijk is en deze vaak gedeeld wordt door een aantal personen. Vaak zie je dit in een binnentuin van een woningcomplex. Alleen de bewoners mogen door de stadstuin lopen voor een frisse neus. Vaak zijn er dan een aantal personen die de taak op zich nemen om de stadstuin te onderhouden.

Stadstuin om eten te verbouwen

Een heel typische stadstuin, is een stadstuin waar mensen een stukje grond kunnen huren, waarop ze zelf planten verbouwen. Veel mensen hebben in de stad geen stukje tuin of grond. Voor degenen die het groen graag wel willen opzoeken, is dan de mogelijkheid om een stukje grond te kopen of te huren. Vaak staat hier ook een tuinhuisje op voor het gereedschap. Het is overigens niet de bedoeling dat mensen blijven slapen in het tuinhuisje. Je mag zelf bepalen wat je verbouwd op het stukje grond.

Je ziet vaak dat mensen hun eigen groenten verbouwen bijvoorbeeld. Het is vrij intensief om een stadstuin te onderhouden, dus het is wijsheid, dat als je zo’n tuin wilt, eerst je tijd te inventariseren. Wat veel mensen doen is het delen van eens stadstuin, zodat je samen de taken kan verdelen. Ook kan je dan het geteelde groenten en fruit verdelen onder elkaar.