Tuinafscheiding

Een tuinafscheiding is, zoals het woord het al zegt, een manier om een tuin af te scheiden van bijvoorbeeld de straat of andere publieke ruimtes. Je kan een grens aangeven om bijvoorbeeld aan mensen duidelijk te maken dat ze ergens niet mogen komen, zoals in je achtertuin als je een aanbouw gaat plaatsen of gewoon een hekwerk in de voortuin gaat zetten. Of dat het stukje achter de scheiding een onderdeel is van hun huis of tuin. Vaak wordt een tuinafscheiding aangegeven met een schutting, hekwerk, heggen of plantenbakken. Elk van deze soorten tuinafscheidingen heeft zo zijn eigen functie en kwaliteiten.

Tuinafscheiding zorgt voor privacy

Het gebruik van een plantenbak of heg geeft een scheiding aan op een wat meer natuurlijke manier. De bakken met planten erin zorgen wel voor een afscheiding, maar deze is niet zo hard als bijvoorbeeld een hekwerk. Een hekwerk is weer ideaal als het wel een duidelijke, harde scheiding moet zijn of als je vindt dat een hekwerk mooier staat dan plantenbakken. Ook kan je ervoor kiezen om een schutting te plaatsen om een tuinafscheiding aan te geven. Vaak worden schuttingen in de achtertuin gebruikt om privacy te waarborgen ten opzichte van de buren. Ook kan je schuttingen plaatsen aan de voorkant van het huis. Echter kan dit wel een belemmering zijn voor je eigen uitzicht.

Materialen

Een schutting of hekwerk kan uit verschillende materialen bestaan. Zo kan er voor een schutting een combinatie worden gemaakt van hout, beton en ijzer bijvoorbeeld. Vaak bestaat een hekwerk uit ijzer of hout of een combinatie van de twee. Een onderdeel van een tuinafscheiding kan ook een tuindeur zijn. Dit geeft toegang tot bijvoorbeeld de straat of het gangpad. Een tuindeur wordt vaak gemaakt van hout. Het voordeel van hout is dat het lang meegaat en een natuurlijke uitstraling heeft. Wel moet hout onderhouden worden met verf om de duurzaamheid te verlengen.

Hoogte van tuinafscheiding

Er zijn wel een aantal regels verbonden aan het plaatsen van een tuinafscheiding. Zo mag het hekwerk niet hoger zijn dan 2 meter zonder vergunning. Als je ervoor kiest om een tuinafscheiding te kiezen die hoger dan 2 meter is, dan moet je een vergunning aanvragen hiervoor. Dit geldt overigens niet voor planten die als ‘hek’ fungeren. Houd er rekening mee dat dit een tijdje kan duren voordat deze wordt goedgekeurd. Voor het plaatsen van hekwerk aan de voorkant van het huis geldt nog een regel. Als deze niet aan een publiekelijke gemeentegrens ligt, mag de maximale hoogte 1 meter zijn.